Staat je silhouette cameo inmiddels te verstoffen of ben je een beginner en weet je niet waar je moet beginnen? Dan is dit dé blog voor jou! Lees snel verder en ontdek wat de mogelijkheden zijn. En ja, bereid je maar alvast voor want dat zijn er nogal wat!
P.s. haal je plotter maar snel tevoorschijn want na het lezen van deze blog sta je te popelen om er mee aan de slag te gaan!
Wij van dB Products vinden het belangrijk dat je precies weet welke folie je het best voor welk materiaal kunt gebruiken. In deze blog hebben wij het voornamelijk over de folies die goed verkrijgbaar zijn op de plottermarkt, dit zijn voornamelijk Siser en Ritrama.
In onze shop vind je op dit moment helaas geen kleurfolies. Wij focussen ons met name op flexfolie en vinylfolie met printjes.
In deze blog gaan wij het hebben over onderstaande producten. Deze hebben wij voorheen ontzettend veel verkocht maar zijn nu dus uit ons standaard assortiment maar nog wel op speciale bestelling en met minimale afname te bestellen.
- Ritrama vinylfolie, zowel mat als glans, diverse kwaliteiten en kleuren
- Siser flexfolie in diverse soorten, maten en kleuren
- Handige tools zoals mesjes, snijmatten en rakels
- En natuurlijk onze ontzettend toffe folies met printjes
Laten we eerst maar eens aan de slag gaan met een korte uitleg van de materialen en waarvoor deze te gebruiken zijn.
Vinylfolie wordt veelal gebruikt voor het maken van stickers. Vinylfolie kun je plakken op diverse ondergronden zoals hout, glas, voertuigen, metaal, plastic en nog veel meer. Vinylfolie is altijd waterbestendig en dus geschikt voor buiten. Let wel op dat er verschillende kwaliteiten zijn welke elk zijn eigen specifieke eigenschappen heeft. Zo is de één beter geschikt voor tijdelijk gebruik en de ander voor intensief gebruik zoals op bijvoorbeeld auto’s.
De Ritrama L100 (glans) en de Ritrama M300 (mat) zijn de voordeligste folies van Ritrama. Beide zijn een monomeer vinyl en zeer geschikt voor tijdelijk gebruik. Deze folie wordt het meest gekocht door de hobbyplotteraars. Ben je op zoek naar een betere kwaliteit vinyl dan kom je op de polymeer uit en dat is de Ritrama O400 serie. En wanneer je op zoek bent naar de beste folie voor op auto’s en andere voertuigen die lang mooi moet blijven, dan kun je het beste een gegoten folie gebruiken, bijvoorbeeld de Supreme Cast 670 van Ritrama.
Zie hieronder de belangrijkste eigenschappen van de diverse soorten vinyl.
Monomeer vinylfolie (L100 + M300)
- Geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik
- Levensduur van +/- 4-5 jaar, bij binnen gebruik metallic kleuren tot 3 jaar
- Zeer geschikt voor vlakke ondergronden
- Nadeel: kan snel krimpen
Polymeer vinylfolie (O400)
- Geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik
- Levensduur van +/- 5 jaar bij buitengebruik
- Beter geschikt voor licht gebogen ondergronden
- De aangeraden minimale kwaliteit voor autobelettering op vlakke ondergronden
Gegoten vinylfolie (o.a. Cast670)
- Geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik
- Levensduur van +/- 10 jaar voor zwart en wit, overige kleuren 7 jaar bij buitengebruik
- Zeer geschikt voor gebogen ondergronden
- Zeer geschikt voor autobelettering en andere toepassingen
Voor het gebruik van vinylfolie is applicatiefolie nodig. Ook een rakel is eigenlijk onmisbaar. Deze handige tool helpt je om de sticker bubbelvrij op de gewenste ondergrond te plakken. Van zowel de applicatiefolie als rakels zijn ook weer diverse soorten verkrijgbaar. Rakels heb je in verschillende hardheden en materialen waaronder kunstof en vilt. Wij hebben de meest verkochte rakels in het assortiment staan en het is net welke jij het lekkerst vind gebruiken. Uiteraard is de ene rakel beter geschikt voor het één en de andere voor het ander. Meer uitleg over rakels volgt in een andere blog. Want ook hier kunnen wij heel veel over vertellen. Qua applicatiefolie zijn er ook diverse soorten waaronder transparante folie, transparante folie met liner en papier. De best verkochte applicatiefolies zijn de PT165 en de PT170. Wijzelf werken graag met de papieren applicatietape, maar dit is heel persoonlijk. Meer over de verschillende soorten applicatiefolies lees je in een volgende blog.
Zo, nu hebben we de basis van de vinylfolies wel zo’n beetje uitgelegd denk ik en gaan we over naar de basis flexfolie.
Flexfolie wordt voornamelijk gebruikt voor het bedrukken van diverse soorten textiel. Eigenlijk zijn de meeste soorten textiel wel geschikt voor het bedrukken met flexfolie, mits je de daarvoor geschikte flexfolie gebruikt natuurlijk. Zo zijn er flexfolies die geschikt zijn voor het bedrukken van katoen, polyester, een mix van beide, leer, nylon, softshell en nog veel meer. De meest verkochte flexfolie is de Siser P.S. Film Easyweed. Deze folie is verkrijgbaar in bijna 60 kleuren en geschikt voor zowel katoen als polyester textiel. Deze flexfolie kun je ook lagen en is zeer makkelijk te pellen dankzij de sterk klevende drager. Ideaal dus, zeker voor de beginners onder ons.
Onze standaard flexfolies snij je altijd in spiegelbeeld, tenzij anders aangegeven. De glimmende kant plak je op de mat, je snijdt je ontwerp in spiegelbeeld en pelt daarna alle flex weg die je niet wilt gebruiken.
Wanneer je dit hebt gedaan ben je klaar om je ontwerp op het gewenste textiel te bedrukken. Hou hierbij altijd de aanbevolen temperatuur en tijd aan die bij het product vermeld staat. Je kunt dit op onze website bij alle artikelen vinden. Twijfel je ergens over? Neem dan contact met ons op!
Om het kiezen van de juiste folie makkelijker te maken hebben wij een keuzehulp voor jullie gemaakt.
Deze vind je hier. En voor enkel de flexfolies vind je hem hier.
Assortiment flex en vinyl
[product_categories number=”4″ columns=”4″ hide_empty=”0″ orderby=”name” order=”desc” ids=”37,38,52″]