Eén van de meest gestelde vragen die wij krijgen is hoe je textiel kunt bedrukken wanneer het label aangeeft dat je dit product niet of op lage temperatuur mag strijken. En dat is een hele goede vraag!

Daarom informeren wij je graag via deze blog hoe je flexfolie kunt aanbrengen op delicate stoffen zoals polyester, elastan, zijde of andere stoffen waarvan je niet zeker bent of dit kan. Let op: dit geldt niet voor nylon stoffen en/of softshell.

Wij hebben voor jou vijf tips op een rij.

Tip 1. Bedruk géén kleding wanneer je géén extra stuks kleding achter de hand hebt.
Wanneer het label in de kleding specifiek aangeeft dat je dit textiel niet mag strijken of enkel op lage temperatuur mag strijken, dan is de kans groot dat dit textiel verkleurd wanneer dit in aanraking komt met hoge temperaturen zoals het bedrukken van de kleding met flexfolie. In enkele gevallen is deze verkleuring tijdelijk, maar dit kan ook permanent zijn. Wanneer je dit textiel toch graag wilt bedrukken, raden wij ten alle tijden aan om een extra achter de hand te houden. Of bedruk de kleding op een niet zichtbare plaats om te testen of dit goed gaat, bijvoorbeeld de binnenzijde van een T-shirt.

Tip 2. Maak gebruik van een hittepers.
De meeste strijkinstellingen van een strijkbout zijn niet heel specifiek, er is dus geen vaste temperatuur waar je deze op in kunt stellen maar een bereik tussen twee temperaturen. Wanneer je dat tikje hoort wanneer je strijkijzer aan staat, dan weet je dat je de hoogste temperatuur van die bepaalde stand hebt bereikt. De temperatuur loopt vervolgens terug naar de laagste temperatuur van die bepaalde stand. De variatie in temperatuur bij het gebruik van een strijkijzer kan een probleem zijn bij het werken met delicate stoffen. Hiervoor is het gebruik van een hittepers ontzettend aan te raden omdat de temperatuur hierbij gereguleerd en nauwkeuriger is. Bovendien is het bereiken van de juiste druk met een strijkijzer niet zo makkelijk, terwijl dit met een hittepers heel nauwkeurig is. De juiste druk is dan ook één van de belangrijkste factoren voor de hechting van de flexfolie op het te bedrukken textiel.

Tip 3. Maak gebruik van de Siser HI5 flexfolie.
De Siser HI5 flexfolie is een fantastisch materiaal voor het bedrukken van delicaat textiel. Waarom hoor ik je denken? Nou, dat leg ik graag nog even uit. De Siser HI5 kun je bedrukken op een temperatuur van slechts 120°C en  heeft slechts 5 seconden nodig om te hechten op textiel van maximaal 120 gram. Hiermee creëer je de perfecte instellingen voor het bedrukken van bijvoorbeeld polyester. De lage temperatuur en de snelle druktijd voorkomen een ongewenste glans of vezelbeschadiging. De Siser HI5 is er in diverse kleuren en ook zéér geschikt voor de verwerking op o.a. babytextiel, huishoudtextiel en decoratieve stoffen vanwege het VEGANOK keurmerk.

Tip 4. Wat nu als je geen HI5 flexfolie in huis hebt?
Het kan natuurlijk zo zijn dat je geen HI5 flexfolie in huis hebt. De Siser P.S. Film EasyWeed is namelijk de best verkochte flexfolie bij ons in de shop. Maar ook de HI5 wordt steeds vaker gevonden en dat is natuurlijk niet gek met deze handige eigenschappen! De meeste flexfolies van Siser kun je bedrukken op een temperatuur van 150-155°C. Dit noemen wij de aanbevolen instelling maar deze kan eventueel, indien nodig, naar wens aangepast worden. Je kunt dan de temperatuur verlagen, maar je dient dan wel de perstijd te verlengen. Dus i.p.v. de meest gebruikte 15 seconden schaal je dit op naar bijvoorbeeld 25-30 seconden. Hou er wel rekening mee dat je de minimale temperatuur van 140°C het beste resultaat krijgt qua hechting. Met uitzondering van de HI5 natuurlijk.

Tip 5. Gebruik een teflonvel ter bescherming van het textiel
Bij het bedrukken van delicaat textiel raden wij aan om gebruik te maken van bijvoorbeeld een tefonvel. Deze vellen gebruik je ter bescherming van delicaat textiel. Als je geen teflonvel bij de hand hebt kun je hiervoor ook bijvoorbeeld wit bakpapier of perkamentpapier gebruiken met de glanzende zijde naar boven.

En nu proberen maar!
Ik hoop dat je na het lezen van deze blog wijzer bent geworden met betrekking tot het bedrukken van delicaat textiel. En mocht je de Siser HI5 nog niet geprobeerd hebben? Dan raad ik je zeker aan om dit eens te doen want het is echt een fantastische flexfolie. Een echte aanwinst in het assortiment.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog specifieke vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Flex en vinyl

[product_categories number=”4″ columns=”4″ hide_empty=”0″ orderby=”name” order=”desc” ids=”37,38,52″]

Lees ook onze andere blogs…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *